مدیر نظارت بر فرآوردههای غذائی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی همدان از صدور ۵ هزار پروانه بهداشتی ساخت برای محصولات واحدهای تولید مواد غذایی و بهداشتی در همدان خبر داد و گفت: در راستای ارتقاء سلامتی مصرف کنندگان کاهش ۲۰ درصدی میزان قند و نمک در فرمولاسیون محصولات غذایی فرآوری شده اجرا شده است.
حجتالله کمکی با اشاره به روز جهانی غذا اظهارکرد: سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(FAO) هر ساله ۱۶ اکتبر ۲۴ مهرماه را بهعنوان روز جهانی غذا با شعارهای متناسب با شرایط جهانی تعیین میکند و شعار امسال این روز، «همه با هم برای غذای بهتر و آیندهای بهتر» است.
وی با اشاره به اینکه هدف از نامگذاری این روز، جلب توجه جهانیان به اهمیت تأمین غذای پایدار وسالم و لزوم توجه به کاهش ضایعات مواد غذایی، بهویژه محصولات کشاورزی است گفت: در ایران نیز با توجه به سهم بالای ضایعات محصولات کشاورزی، تلاش میشود با ترویج روشهای کاشت، برداشت و نگهداری صحیح، ضمن کاهش اتلاف منابع، به تأمین غذای سالم و کافی برای جامعه کمک شود.
مدیر نظارت بر غذا و فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: سازمان غذا و دارو نیز در راستای بهبود وضعیت تغذیه جامعه، برنامههایی نظیر غنیسازی آرد با آهن و اسید فولیک برای کاهش کمخونی ناشی از فقر آهن و همچنین غنیسازی محصولات لبنی با ویتامین D برای ارتقای سیستم ایمنی و سلامت استخوانها ، غنیسازی نمک با ید برای پیشگیری از مشکلات تیروئید وبرنامههای دیگر را اجرا میکند.
وی در ادامه به وضعیت نظارتهای استانی اشاره کرد و گفت: در استان همدان حدود ۵۰۰ واحد تولیدی مواد غذایی و بهداشتی فعال هستند و تاکنون بیش از ۵ هزار پروانه بهداشتی ساخت (سیب سلامت) برای محصولات این واحدها صادر شده است.
کمکی خاطرنشان کرد: صدور این مجوزها منوط به رعایت الزامات فنی و بهداشتی، رعایت فرمولاسیون براساس ضوابط سازمان غذا و دارو، استانداردهای ملی و بینالمللی و همچنین انطباق محصولات ازنظرشاخصهای فیزیکوشیمیائی، میکروبی و ارگالولپتیک می باشد تا ایمنی و سلامت مصرفکنندگان تأمین شود.
وی با اشاره به اینکه در راستای ارتقای سلامت عمومی، برای تمام محصولات غذایی دارای مجوز، میزان قند و نمک در فرمولاسیونها حداقل ۲۰ درصد نسبت به مقادیر مندرج در استاندارد کاهش یافته است ادامه داد: چرا که مصرف زیاد نمک و قند از عوامل مهم دربروز بیماریهای غیرواگیر محسوب میشود.
مدیر نظارت بر غذا و فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه کنترل کیفی محصولات بهصورت مستمر انجام میشود گفت:
طی پایشهای مستمراز کلیه محصولات تولیدی کارخانهها نمونهبرداری و آزمایشهای لازم در آزمایشگاه کنترل غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان صورت میگیرد تا از سلامت محصولات نهایی اطمینان حاصل شود.
وی همچنین از پایش مستمر محصولات کشاورزی در استان خبر داد و گفت: بر اساس برنامههای ابلاغی سازمان غذا و دارو، هر ساله نمونهبرداری از محصولات کشاورزی پرمصرف ازجمله خیار، گوجهفرنگی، سیبزمینی، پیاز ، سیب درختی و پرتقال در محل تولید و عرضه انجام میشود و از نظر باقیمانده آفتکشها، فلزات سنگین و نیترات مورد آزمایش قرار میگیرند و نتایج این آزمونها برای تصمیمگیریهای ملی به سازمان غذا و دارو و وزارت جهاد کشاورزی ارسال میشود.
کمکی با اشاره به اهمیت آموزش و آگاهیبخشی در حوزه ایمنی مواد غذایی عنوان کرد: یکی از وظایف اصلی معاونت غذا و دارو، انجام اقدامات آموزشی و اطلاعرسانی در زمینه سلامت مواد غذایی است و در این راستا، فعالیتهای متعددی در حوزه کنترل باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی انجام شده است.
وی یادآور شد: در سالهای اخیر با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و رسانهها، مطالب آموزشی، پوسترها و بروشورهای آموزشی درباره نحوه مصرف صحیح سموم، زمان مناسب برداشت محصولات و راهکارهای کاهش باقیمانده آفتکشها تهیه و در اختیار دستگاههای اجرایی و کشاورزان قرار گرفته است.
مدیر نظارت بر غذا با بیان اینکه کاهش باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی نیازمند همکاری همه دستگاههای مرتبط است، تصریح کرد: دادههای حاصل از پایشهای ملی، مبنای سیاستگذاریهای مشترک میان وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و وزارت جهاد کشاورزی قرار میگیرد تا برنامه ریزی و کنترل دقیقتری بر میزان فلزات سنگین، نیترات و سموم در محصولات کشاورزی اعمال شود.
وی تأکید کرد: کشاورزان باید در استفاده از سموم نهایت دقت را داشته باشند و از مصرف سموم قاچاق و غیرمجاز بهطور جدی خودداری کنند، چرا که برخی از این سموم دارای مواد مؤثره خطرناک و حتی ممنوعه هستند و سلامت مصرفکنندگان را تهدید میکنند.
کمکی با تاکید بر اینکه استفاده از سموم باید صرفاً طبق دستورالعملهای اعلامشده از سوی کارشناسان جهاد کشاورزی و با رعایت دز مصرفی مجاز انجام شود افزود: افزایش بیرویه دز مصرفی نهتنها روش صحیحی برای کنترل آفات نیست، بلکه باعث افزایش میزان باقیمانده سموم در محصولات و آسیب به سلامت مردم میشود.
وی خاطرنشان کرد: هدف نهایی از اجرای این برنامهها، تولید محصولات کشاورزی سالم، ایمن و باقابلیت صادراتی بوده و تحقق آن نیازمند همراهی کشاورزان، صنایع غذایی و دستگاههای نظارتی است.
مدیر نظارت بر غذا در دانشگاه علوم پزشکی همدان تاکید کرد: در محصولات کشاورزی ممکن است مقادیر کمی از باقیمانده سموم و آفتکشها وجود داشته باشد و در صورتی که دوره کارنس(مدت زمان لازم بین آخرین سمپاشی تا برداشت محصول) رعایت نشود، این باقیماندهها میتوانند برای مصرفکنندگان عوارضی بهدنبال داشته باشند.
وی افزود: کشاورزان باید حتما به توصیههای درجشده روی برچسب سموم توجه کرده و پیش از پایان دوره کارنس از برداشت محصول خودداری کنند تا میزان باقیمانده سموم به حداقل برسد و سلامت مصرفکنندگان به خطر نیفتد.
کمکی با اشاره به اینکه در کنار وظایف تولیدکنندگان، مصرفکنندگان نیز میتوانند با رعایت چند نکته ساده، خطر مصرف سموم را کاهش دهند افزود: برای مثال، پوستگیری برخی محصولات، جدا کردن برگهای بیرونی سبزیجاتی مانند کلم و کاهو، شستوشو با محلولهای نمکی رقیق، جوش شیرین یا سرکه، از روشهایی است که میتواند باقیمانده سموم سطحی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
وی ادامه داد: از آنجا که بیشترین میزان سموم معمولا در سطوح بیرونی و پوست محصولات کشاورزی تجمع پیدا میکند، انجام شستوشو و پاکسازی صحیح نقش بسیار مهمی در کاهش آلودگی دارد؛ همچنین روشهای حرارتی مانند پاستوریزه کردن، بلانچ کردن (جوشاندن کوتاهمدت)، بخارپز کردن و جوشاندن نیز در کاهش بخشی از این سموم مؤثر است.
مدیر نظارت بر غذا هشدار داد: در صورتی که میزان باقیمانده سموم، فلزات سنگین یا نیترات در محصولات کشاورزی بالا باشد، میتواند سبب بروز سرطان، بیماریهای کبدی، مشکلات سیستم عصبی، اختلالات تیروئید، واکنشهای آلرژیک، کاهش باروری و حتی مرگومیر نوزادان شود.
وی با بیان اینکه رعایت استانداردها و دقت در مصرف سموم نهتنها سلامت مصرفکنندگان را تضمین میکند، بلکه از بروز پیگردهای قانونی برای کشاورزان نیز جلوگیری میکند گفت: در صورت بالا بودن باقیمانده سموم، محصولات از چرخه توزیع خارج و با متخلفان برخورد قضایی میشود.
کمکی با بیان اینکه در سطح جهانی بیش از ۸۰۰ میلیون نفر با گرسنگی مواجهاند و همزمان، میلیونها نفر نیز علیرغم چاقی و پرخوری از گرسنگی سلولی(عدم دریافت میزان کافی ریز مغذی ها) رنج میبرند افزود: این وضعیت ضرورت توجه به امنیت غذایی، تغذیه متعادل و دریافت ریزمغذیها را دوچندان میکند.
وی با اشاره به اینکه بر اساس آمارها سالانه بیش از ۴۰۰ هزار نفر در اثر مسمومیتهای غذایی در جهان، جان خود را از دست میدهند تاکید کرد: ازاینرو لازم است همه کشورها با کاهش ضایعات، ارتقای کیفیت، تولید محصولات ایمن و مصرف آگاهانه، در مسیر تحقق شعار روز جهانی غذا یعنی «همه با هم برای غذای بهتر و آیندهای بهتر» گام بردارند.
مطلب پیشنهادی
رعایت بهداشت دهان و دندان مؤثر در پیشگیری از بیماری ژینژیویت
عضو هیئت علمی گروه پریودنتولوژی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به شیوع …